- WSZYSTKIE
- 2023
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
2. Gdzie kucharek sześć. Scenariusz zajęć dla uczniów klas I–III
Cel główny: poznanie zawodów związanych z pracą w kuchni. Cele szczegółowe, uczeń:
- wymienia zawody związane z pracą w kuchni,
- wskazuje atrybuty zawodów wykonywanych w kuchni,
- wskazuje na ważną rolę pracy zespołowej.
Metody pracy:
- dyskusja kierowana,
- ćwiczenia artykulacyjne,
- miniwykład,
- ćwiczenia ruchowe,
- drama,
- praca w grupach,
- praca w parach.
Środki dydaktyczne:
- film Praca w kuchni: https://www.youtube.com/watch?v=lrvr_b570FM [dostęp: 03.01.2021] (do odtworzenia),
- komputer/rzutnik,
- kartka A4 (dla każdej grupy).
Przewidywany czas realizacji: 45 min.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
Scenariusz przeznaczony jest do pracy w grupach przy realizacji następujących treści programowych z zakresu doradztwa zawodowego dla klas I–III: uczeń odgrywa różne role zawodowe w zabawie, podaje nazwy zawodów wykonywanych przez osoby w bliższym i dalszym otoczeniu oraz opisuje podstawową specyfikę pracy w wybranych zawodach; załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 12 lutego 2019 r. w sprawie doradztwa zawodowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 325).
Jeśli nie masz jeszcze dostępu, załóż konto, a otrzymasz m.in.:
- praktyczne wskazówki, które pomogą Ci w realizacji doradztwa zawodowego w Twojej placówce
- atrakcyjne graficznie materiały – scenariusze i karty pracy
Słowa kluczowe:
klasy I-IIIAktualnie przeglądasz
Marzec 2022 - Nr 31