- WSZYSTKIE
- 2022
- 2021
- 2020
- 2019
1. Rozsmakuj się w kuchni, kto pracuje w restauracji?
Scenariusz zajęć przeznaczony dla uczniów klas I-III. Cel główny: podawanie nazw zawodów wykonywanych przez osoby w bliższym i dalszym otoczeniu oraz opisywanie podstawowej specyfiki pracy w przykładowych zawodach.
Cele szczegółowe:
Uczeń:
- podaje nazwy zawodów, które mogą pracować w restauracji,
- wymienia narzędzia, atrybuty pracy w tych zawodach,
- opisuje podstawową specyfikę pracy w zawodach wykonywanych w restauracji.
Metody pracy:
- asocjogram,
- praca w parach,
- dyskusja.
Środki dydaktyczne:
- Kto pracuje w restauracji? (załącznik nr 1 – po jednej sztuce dla każdej pary),
- przybory do pisania.
Przewidywany czas realizacji: 45 minut.
Scenariusz przeznaczony jest do pracy w parach przy realizacji następujących treści programowych z zakresu doradztwa zawodowego dla klas I–III, uczeń: podaje nazwy zawodów wykonywanych przez osoby w bliższym i dalszym otoczeniu oraz opisuje podstawową specyfikę pracy w wybranych zawodach, załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 12 lutego 2019 r. w sprawie doradztwa zawodowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 325).
Jeśli nie masz jeszcze dostępu, załóż konto, a otrzymasz m.in.:
- praktyczne wskazówki, które pomogą Ci w realizacji doradztwa zawodowego w Twojej placówce
- atrakcyjne graficznie materiały – scenariusze i karty pracy