• WSZYSTKIE
  • 2021
  • 2020
  • 2019

1. Rozsmakuj się w kuchni, kto pracuje w restauracji?

Autor: Agnieszka Kośkiewicz

Dodano: 19 marca 2021

Scenariusz zajęć przeznaczony dla uczniów klas I-III. Cel główny: podawanie nazw zawodów wykonywanych przez osoby w bliższym i dalszym otoczeniu oraz opisywanie podstawowej specyfiki pracy w przykładowych zawodach.

Cele szczegółowe:

Uczeń:

  • podaje nazwy zawodów, które mogą pracować w restauracji,
  • wymienia narzędzia, atrybuty pracy w tych zawodach,
  • opisuje podstawową specyfikę pracy w zawodach wykonywanych w restauracji.

Metody pracy:

  • asocjogram,
  • praca w parach,
  • dyskusja.

Środki dydaktyczne:

  • Kto pracuje w restauracji? (załącznik nr 1 – po jednej sztuce dla każdej pary),
  • przybory do pisania.

Przewidywany czas realizacji: 45 minut.

Scenariusz przeznaczony jest do pracy w parach przy realizacji następujących treści programowych z zakresu doradztwa zawodowego dla klas I–III, uczeń: podaje nazwy zawodów wykonywanych przez osoby w bliższym i dalszym otoczeniu oraz opisuje podstawową specyfikę pracy w wybranych zawodach, załącznik nr 2 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z 12 lutego 2019 r. w sprawie doradztwa zawodowego (Dz.U. z 2019 r. poz. 325).

Pozostało jeszcze 97 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Jeśli nie masz jeszcze dostępu, załóż konto, a otrzymasz m.in.:

  • praktyczne wskazówki, które pomogą Ci w realizacji doradztwa zawodowego w Twojej placówce
  • atrakcyjne graficznie materiały – scenariusze i karty pracy
Sprawdź ofertę »
       
               

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Aktualnie przeglądasz

Kwiecień 2021 - Nr 20
  Nowoczesne Doradztwo Zawodowe w Szkole Podstawowej nr 20